В България вече има реактиви за изследване на коронавируса

Тримата българи със съмнения за вируса са тествани, не са заразени с него

31.01.2020 | 18:41 Редактор: Ивет Арабова

Над 20 са засегнатите държави от новия коронавирус. Националния център по заразни и паразитни болести вече разполага с реактиви, които могат да докажат дали някои е заразен с коронавируса тръгнал от Китай. Това каза пред екип на Bulgaria ON AIR проф. Тодор Кантарджиев. Той обясни, че към този момент това са едни от най-бързите методи за поставяне на диагноза на заболяването. България е една от първите европейски държави получила китовете за диагностика на новия коронавирус. Резултатът излиза до пет часа. 

Направени са проби на тримата българи, които са под наблюдение. Пробите са показали категорично, че не са заразени с новия коронавирус. 

"Тази жена, която се върна от Китай, се доказа, че е с метапневмовирус. Другите двама под наблюдение, които също нямат някакви оплаквания, няма дужда да ги изследваме", обясни Кантарджиев.

Вече е ясно и кога си пристигат трима от четиримата българи, които се намират в Ухан. Утре две от жените ще тръгнат с френския самолет за евакуация, а друга - с немските авиолинии. 

"В самолета ще има медицински екипи, които ще придружават българските граждани до България, като пристигнат са осигурени всички необходими условия за тяхното приемане и наблюдение във ВМА", заяви министър Кирил Ананиев.

Реактивите са с дълъг срок на действие поясни проф. Кантарджиев. Той обясни, че в моментта смъртността от коронавируса е на нивата като при сезонния грип. В повечето случаи обаче дори и при наличие на вируса човек може да се спаси, ако бъде лекуван правилно. 

"Хората, поставени на командно дишане с пълноценна дихателна реанимация в интензивно отделение, обикновено преживяват", обясни още той.

До няколко месеца Националният център по заразни и паразитни болести ще разполага със същата апаратура, с която китайските лекари са проучили вируса, уточни още проф. Кантарджиев. Така специалистите ще имат възможността да правят по-подробни изследвания. 

Броят на заразените в световен мащаб е приблизително 10 000 души, информира репортер на Bulgaria ON AIR.

Вижте повече в репортажа на Боряна Благоева
 
Харесайте страницата ни във Facebook ТУК