Борисов готов да прати самолет за блокираните българи в Ухан

Япония ще евакуира с чартър гражданите си от града

28.01.2020 | 13:36 Редактор: Ивет Арабова

Премиерът Бойко Борисов изрази готовност в Китай да бъде изпратен самолет, който да прибере блокираните български студенти в град Ухан, откъдето тръгна заразата с новия коронавирус.

На този етап няма информация за българи, завърнали се от Китай, които да са развили симптоми на остри респираторни заболявания. Проби в Националния център по заразни и паразитни болести не са постъпвали. Експерти успокояват, че няма опасност да се заразим при получаването на пратки от Китай. Ако се регистрират случаи на заболели в България, експертите са категорични, че страната ни има подготовка.

Първи случай на заразен има в Германия. Пациентът е мъж от Бавария. В стабилно състояние е. Една жертва има и в Пекин. Засилени са мерките за сигурност в град Ухан - първоизточника на заразата. Населеното място е под карантина. Блокирани са транспортните връзки и в голяма част от провинция Хъбей за ограничаване на разпространението на заразата. 

Заради коронавируса Черна гора върна 800 китайски работници, които трябваше да строят магистрала там. Монголия затвори границата си с Китай. А Хонконг спря транспортните връзки с континентален Китай. 

Утре японското правителство ще изпрати чартърен полет до китайския град Ухан, за да евакуира японските граждани, които искат да се приберат в родината. Коронавирусът доведе до 180 милиарда долара загуби на борсите в Европа.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR (Архив)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК