Грипът тази година поваля най-често деца до 14 години

Детските градини в Бургаско ще работят в режим на "засилен филтър"

24.01.2020 | 18:47 Редактор: Ивет Арабова

През последните 7 дни броят на заболелите с грип в Бургаска област са надминали епидемичните стойности. Най-тежките случаи се поемат от Белодробната болница в Бургас. 

"Поне 6-7 човека в отделението, които са с масивни пневмонии, двустранни или пък масивни едностранни, които могат да се считат и като усложнения от грип", каза пред репортер на Bulgaria ON AIR пневмологът д-р Здравка Карамян.

Характерното за грипната епидемия тази година е, че заболелите са предимно деца до 14-годишна възраст. В държавната болница са осигурени допълнителни легла. 

"В инфекциозно отделение и в детските отделения засега успяваме, хубавото е , че за сега няма тежки случаи, с тежки дихателни проблеми, които да стигат до реанимация", обясни зам.-директорът на УМБАЛ-Бургас д-р Светлозар Георгиев.

Учениците в Бургас настояваха за грипна ваканция още преди дни в онлайн петиция до бургаския кмет. Градоначалниците от областта обаче ги призоваха да не използват ваканцията за разходки навън. Детските градини в областта ще продължават да работят, но с режим на "засилен филтър”. Децата се преглеждат едно по едно на входа на детската градина, а родители не се допускат. 

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК