Четири грипни щама ни атакуват, най-засегнати са децата и бебетата

Симптомите са висока температура и силна отпадналост

21.01.2020 | 17:55 Редактор: Ивет Арабова

Грипът настъпва. Четири в момента са грипните щамове, най-засегнати са децата и бебетата. Симптомите са висока температура, мускулни болки, силна отпадналост.

Обявена е грипна епидемия в общините Дупница и Сапарева баня. Учениците там са в грипна ваканция до 27 януари. Най-засегнати са децата от Дупница, броят на болните се увеличава непрекъснато. В областите се преустановят консултациите на бременни жени и на кърмачета, профилактични прегледи и имунизации, планови операции в болниците, свижданията в лечебните заведения. 

Областите Пловдив и Монтана са в предепидемична обстановка. Грипна ваканция е обявена и в Карлово и Сопот. Увеличават се грипните случаи и в Бургаско. В Карнобат децата са също в грипна ваканция. 

"Когато става въпрос за нещо, което е с много висока температура, с разбитост, тогава си има прахове за тази работа, които са с високи дози парацетамол и т.н. Те вършат чудесна работа", обясни общопрактикуващият лекар Емилия Крилчева.

Съветите на лекарите са не само болните, но и всички с първи признаци на болестта, да се изолират максимално бързо от околните. 

"Когато става въпрос за човек от семейството, който е настинал болен, с хрема, с начални симптоми на вирусна инфекция, аз ги насочвам към китайските правила отнякога - взимат една бутилка гореща вода - изолират се в най-топлата и тиха стая в къщата и 48 часа колкото по-малко контакти с околните, толкова по-добре", препоръчва д-р Крилчева.

Лекарите предупреждават още, че ако не се лекува навреме, грипът може да има сериозни последици. В болницата в Дупница вече има пациенти с усложнения.

Вижте повече в репортажа!

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК