"Прозрачност без граници": България е най-корумпираната държава в ЕС

Най-корумпирана в света е Сомалия, следвана от Судан и Сирия

23.01.2020 | 19:00 Редактор: Искра Ангелова

За седма поредна година България е най-корумпираната държава в Европейския съюз. Това става ясно от публикувания индекс за корупцията на неправителствената организация "Прозрачност без граници". 

Международната организация "Прозрачност без граници" измерва нивото на корупция в 180 държави. Индексът представлява скала от 0 до 100. Колкото по-малко точки има една страна, толкова по-корумпирана е тя. 

България е на последно място в Европейския съюз за поредна година. Страната ни има 43 точки. Най-близко до нас в индекса се нареждат Унгария и Румъния, които в последната година претърпяха сериозни критики по отношение на борбата с корупцията и правовия ред. 

По традиция най-малко корумпирани в Европа са скандинавските държави - Дания, Финландия и Швеция. графика 2 В глобален мащаб за годината страната ни се изкачва от 77-мо до 74-то място от общо 180 държави. Което е с няколко позиции по-високо от представянето ни през 2018 г. Но това се дължи не толкова на подобрените показатели на нашата страна, колкото на влошеното представяне на други. 

Най-корумпирана в света е Сомалия, следвана от Судан и Сирия.

А причините България да се нареди за 7-ми път на незавидното последно място в Европейския съюз в индекса са няколко. Експерти открояват ключови стълбове като свобода на медиите, доверие в изборния процес, назначенията в публичните институции и не на последно място върховенството на закона.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК