Цацаров и Найденов със заявки за борба срещу корупцията

Парламентът изслушва двамата кандидати, а те дадоха заявките си

03.12.2019 | 11:50 Редактор: Ралица Братанова

Парламентарната комисия за борба с корупцията изслушва двамата кандидати за шефове на Комисията за противодействие на корупцията и незаконно отнемане на имущество.

За позицията претендират сегашният главен прокурор Сотир Цацаров , издигнат от ГЕРБ и "Обединени патриоти", и Симеон Найденов, който бе издигнат от "Воля". 

Постът беше овакнатен, след като Пламен Георгиев напусна заради скандала с незаконната му тераса и отиде консул във Валенсия. 

И двамата кандидати посочиха като основен проблем антикорупционната администрация, но докато според кандидата на "Воля" тя трябва да се увеличи, то според Цацаров щатът е раздут и трябва да се реоганизира.

Сегашният главен прокурор коментира, че едва 7% от общия брой е зает в дирекцията, която пряко се занимава с антикорупция.

Според Найденов трябва да има обучение в училищата и университетите относно противодействието за корупцията, Цацаров не мисли, че това се налага. 

Сотир Цацаров смята, че  се налага да се създаде нов механизъм за проверка на почтеност на служителите на КПКОНПИ, както и да се делегират нови правомощия на инспектората на комисията.

"Важно е за мен да кажа, че нямам нито самочувствието, нито съзнанието, че ако бъда избран, общо взето комисията ще започне от този избор и ще започне да гради работата си от този момент. Каквато и оценка да бъде давана за досегашната ѝ работа, Комисията има своите постижения", посочи Цацаров.

Той се обяви и за създаването на Консултативен съвет към КПКОНПИ, който да изготвя становища за законопроекти, които крият корупционен риск.

"Ако бъда избран за председател на КПКОНПИ ще ръководя безпристрастно, обективно, правилно и безкомпромисно борбата срещу корупцията", каза кандидатът на "Воля" Симеон Найденов по време на своето изслушване.

Повече прозрачност, по-качествени кадри и нови проверки за почтеност, по-добро заплащане - това са част от мерките, чрез които Симеон Найденов ще търси повишаване на ефективността на КПКОНПИ.

Харесайте страница ни във Facebook ТУК