НСИ: Инфлацията е ударила рекордни нива за последните 7 години

Месото е поскъпнало с 16,3%, плодовете с 11%

15.01.2020 | 15:37 Редактор: Ивет Арабова
НСИ: Инфлацията е ударила рекордни нива за последните 7 години

Рекордна инфлация за последните седем години, отчетоха от Националния статистически институт. В края на миналата година инфлацията е била 3,8% - най-високата от 2013 г. насам.

Според НСИ средногодишната инфлация през 2019 година е достигнала 3,1 на сто. Най-сериозно животът е поскъпнал през 2011 г.- инфлацията тогава е била 4,2 на сто. Постепенно нивото на инфлацията намалява и дори през поредните три години от НСИ отчитат дефлация - т.е. спад в равнището на цените. От 2017 година насам обаче тенденцията се обръща и то отново започва да расте. 

Най-сериозно поскъпване само през последния месец има при храните, и то при свинското месо - близо 8 на сто. Поскъпнали са също някои зеленчуци, сред които доматите и лукът, както и зрелият боб - основни храни на родната трапеза. 

Николай Михов е пенсионер със средна пенсия от 400 лв. Според него половината от тези пари са нужни месечно само за храна. 

"Плащаме повече и по-малко консумираме. Цените растат с по 20-30%, а заплати и пенсии с по 5-6% това е ненормално", каза той. 
 
Според производителите сухата зима ще вдигне и цената на пшеницата, а загубите ще са за тяхна сметка. Евгени работи на Женския пазар от 7 години. Според него хората винаги забелязват промяната в цените, колкото и малка да е тя особено когато пазаруват от едно и също място. 

Освен при храните, продължават да се увеличават и цените на услугите в туризма и ресторантьорството. Нивото на инфлация е един от критериите на Европейската централна банка за влизане в Еврозоната. Именно според тези критерии ръстът на цените на дребно е много по-голям, отколкото се смята за здравословно. Според Европейската централна банка "здравословната" инфлация е около 2%.

Вижте повече в репортажа на Виолета Манчева!

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК