България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Суха зима и скъпи услуги: Няма да останем без хляб, но на каква цена

Коментар на председателя на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов

15.01.2020 | 08:35 Редактор: Тодор Петров

Суха зима, тол такси и по-високи цени на вода, електричество и горива. По какъв начин всичко това ще се отрази на цената на хляба?

"От години нямаме такава суха зима, нямаме изобщо сняг. Надяваме се до началото на февруари да падне хубав сняг и нещата да се нормализират. Без хляб няма да останем", посочи председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Костадин Костадинов.

"Посевите късно поникнаха тази година, развиха се в топлото време и поради недостига на влага поизсъхват на места. Ако като потенциал е имало възможност за 500-600 кг, сега ще са 300-400. При липса на пшеница няма какво да говорим за качество", каза още той в студиото на "България сутрин".

Костадинов отбеляза, че пшеницата е борсова стока, а загубите винаги са за сметка на производителите. Той обаче не се нае да прогнозира с колко ще се вдигне цената на хляба, тъй като по думите му е твърде рано за това.

"Има хляб от 80 стотинки, има хляб и от 5 лева. Много малко ръж се сее в България, 50% идва внос в страната. Не се сее, защото няма цена. До момента работихме по други технологии, хубаво е да има БДС за тези хлябове", каза още Костадинов, запитан за новите видове хляб, които стават все по-търсени у нас.

Пред Bulgaria ON AIR той коментира и новия министър на околната среда и водите Емил Димитров, чиято кандидатура ще бъде гласувана днес от депутатите. Ревизоро наследява на поста арестувания и обвинен за водната криза в Перник Нено Димов.
 
"Работата му е да е диалогичен. Стъпва в министерство, което е един горещ картоф. Той си каза, че ще му е трудно. Ще гледаме какво ще се случи. Надявам се, че с отпуснатите пари ще се оправи това разхищение на вода", каза Костадинов. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК