България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще има ли двойно поскъпване на стоките от първа необходимост?

Балансът между вноса и износа е с отрицателен знак

19.12.2019 | 09:13 Редактор: Стефанка Митева

Има ли пазарни причини за увеличението на цените в магазините или търговците прилагат девиза "Ден година храни" с печат "Коледно-новогодишни празници"? 

"Цената на човешкия труд и цената за суровината за всички ни поскъпва. Политиката за повишаване на доходите винаги е свързана с едни по-високи цени. За продажните цени не ни питайте. Ние знаем единствено нашата себестойност. За продажните цени на хляба трябва да питате търговските вериги. Нетната ни доставна цена представлява 40-42% от цялата цена", обясни председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева в ефира на Bulgaria ON AIR.

"В крайна сметка, стоките от първа необходимост каквито са хлябът, млякото и месото, са в този порядък, но трябва да бъдат с възможно най-ниската надценка. Едно време бяха с надценка не повече от 15%. Има различни похвати на търговците. Затова винаги говорим за разликата между нетната цена и продажната цена", коментира председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България - Димитър Зоров. 

Кукушева сподели, че подаването на нови офертни цени не е обвързано във времето. Тя не се ангажира с коментар дали ще има двойно поскъпване на стоките от първа необходимост, защото техните офертни цени не са приети. 

Зоров заяви в студиото на "България сутрин", че държавата не може да е страничен наблюдател.

Има увеличен износ на български стоки за европейките пазари, но са необходими и добри търговски практики, стана ясно още от думите на Кукушева.

"Балансът между вноса и износа е с отрицателен знак, защото много повече млечни продукти влизат от Европа, отколкото излизат", разкри Зоров. 
 
Вижте целия разговор във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК