Дупнишко село на бунт срещу изграждането на цех за пластмаса

Инвестиционното намерение е на бизненсмени от Италия

06.01.2020 | 17:56 Редактор: Тодор Петров

Недоволство в дупнишкото село Яхиново срещу изграждането на цех за преработка и рециклиране на пластмаса. Според хората така въздухът и подпочвените води в района ще бъдат силно замърсени.

Инвестиционното намерение е на бизненсмени от Италия. Предвижда се на площ от 4 декара да бъдат складирани и преработвани около 500 килограма на час пластмасови отпадъци. 

В проектното предложение е записано, че в преработката на продукта няма да се използват опасни химични вещества, но въпреки това хората са против изграждането на цеха. 

"Населението не одобрява това нещо и ние не ще позволим това да се случи в Яхиново, защото ще замърси околната среда, въздуха, водата... Нашето село е най-голямо в кюстендилска област, имаме много деца в училище и намерението ни е до последно да се борим да не се случи това нещо", коментира кметът на Яхиново - Софка Скоклева. 

Теренът за изграждането на цеха е около 4 декара и е на около 100 метра от къщите и детската градина на селото. Според жителите на Яхиново това е най-неподходящото място за построяване на цеха. 

Хората са категорични, че ще продължат с протестите. Следващият ще бъде с организарана жива верига на АМ "Струма".

Вижте още във видеото.

Харесайте страница ни във Facebook ТУК