"Майчин дом" помага на недоносените бебета с нова апаратура

Тя е закупена благодарение на кампанията "Българската Коледа"

17.12.2019 | 13:01 Редактор: Кристина Крумова

Близо 900 деца в рамките на една година са били в интензивното неонатологично отделение на "Майчин дом". Повече от 2/3 от тях са недоносени. 

Недоносените деца са изправени пред редица рискове от усложнения. Част от тях могат да бъдат избегнати с помощта на високотехнологична апаратура. Миналият месец клиникатата по неонатология към "Майчин дом" се сдобива с апарат, който помага за неинвазивното определяне на нивата на въглеродния двуокис при недоносените деца. 

Апаратът е закупен благодарение на кампанията "Българската Коледа". Използването му значително намалява риска от инфекции при недоносените. Намалява и болката. 

Проф. Слънчева работи в отделението по неонатология на "Майчин дом" вече 40 години. Разказва, че в миналото без нова апаратура отглеждането на недоносените е било по-трудно. 

В рамките на инициативата "Българската Коледа", болница "Майчин дом" е получила кувьози и апарати за вентилация. Болницата ще участва в кампанията и тази година, защото има нужда от допълнителна апаратура, предназначена за децата в интензивните отделения.

Вижте повече в репортажа на Милена Енчева

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК