Транспортният министър настоява за нов закон заради ПТП-тата

Трябва да бъде приет в рамките на мандата на този парламент, заяви Росен Желязков

16.12.2019 | 13:15 Редактор: Стефанка Митева

За нов закон за движение по пътищата се обяви транспортният министър Росен Желязков. Това стана ясно по време на кръгла маса, на която институции и експерти обсъждаха мерки за борбата с войната по пътищата.

Въпреки видеонаблюдението, акциите и глобите, налагани на шофьорите нарушители, статистиките показват висок брой на пътнотранспортните произшествия.  

Затова се предвижда въвеждането на нов закон за движение по пътищата. Част от мерките са насочени към новите шофьори. Предлага се самият изпит да бъде излъчван онлайн, за да няма съмнения как е проведен той, предаде репортер на Bulgaria ON AIR. 


Институциите са категорични - докато вземем книжка спазваме правилата, но след това нещо се променя.

"Този нов закон трябва да бъде приет в рамките на мандата на този парламент и за това ангажимент има изпълнителната власт", каза министърът на транспорта Розен Желязков.

"Ние изграждаме гъвкави системи за контрол, но трябва да вървим към промяна на поведението на водачите", коментира министърът на вътрешните работи  Младен Маринов.
 
На кръглата маса стана ясно, че България е на първо място в Европа по смъртни случаи, причинени от пътнотранспортни произшествия. За да се намали черната статистика на пътя, отговорността е както на правоприлагащите органи, така и на самите водачи. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК