България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Липсваща маркировка, изчезнали знаци... Докога с войната на пътя?

Емил Марков смята, че е необходима нова програма за обучение по пътна безопасност

16.12.2019 | 09:15 Редактор: Стефанка Митева

През последните седмици станахме свидетели на серия от инциденти на пътя, а някои от тях завършиха с фатален край. Ще се допълва ли черната статистика на "Пътна полиция" през предстоящия сезон на поледици? 

"От Института за пътна безопасност ходим доста често на такива големи катастрофи, за да видим какви са дефицитите на пътна безопасност. На тази база съставяме обемисти доклади, в които описваме какви са проблемите и какво трябва да се промени", каза Емил Марков от Института за пътна безопасност в студиото на "България сутрин".

Гостът обяви, че има сериозно увеличение на инцидентите с блъснати пешеходци. Той допълни, че основните проблеми в градовете са свързани с липсващи знаци и маркировка, а те са от изключително значение за водачите.

"Трябва да се направи пътна инспекция и да се погледнат светофарите и знаците. Не можем да кажем, че са абсолютно едни и същи проблемите на различните места. Сходни са, но за всяко кръстовище проблемите са различни. На други места имаше проблеми със спирките", добави Марков в ефира на Bulgaria ON AIR. 

По негови думи те правят запитвания към АПИ, но оттам постоянно отговаряли, че нямат пари.

"Никъде няма достатъчно пари за магистрали, за пътища, за пътна безопасност, но се измислят различни начини. Можем да използваме личните си ресурси, но някак си липсва желание", настоя Марков.

И отбеляза, че са осъществили Олимпиада по пътна безопасност, която е показала, че децата имат познания, но те са архаични и е необходимо нова програма за обучение. 

Емил Марков съветва хората да слагат светлоотразителни маркери в дрехите си, защото това може да спаси живота им. 

Вижте целия разговор във видеото!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК