Хакери атакуваха сайта на известна верига книжарници

Потенциално застрашени са близо хиляда потребители

06.12.2019 | 19:30 Редактор: Кристина Крумова

Хакерска атака във верига книжарници "Сиела". Ужилени са петима клиенти с по няколко стотин лева, които са пазарували по интернет. Потенциално застрашени са близо хиляда потребители. 

Преди няколко дни потребители сигнализират на веригата книжарници за проблеми с плащането, когато се купуват книги по интернет. Служителите установяват, че е инсталиран софтуеър, който при плащане препраща потребителите на фалшив сайт и записва банковите им данни. Така освен лични данни са източени и банкови сметки по няколко стотин лева. 

Програмата е работила повече от месец. Направена е произволно да избира жертвите си като дърпа от сметките им малки суми. Идеята е в мрежата на хакера да попаднат максимално повече ужилени потребители. Всички потърпевши и потенциално застрашени лица са уведомени от книжарницата. 

Оказва се, че хакерите могат да спечелят и от продажбата на личните данни. В мрежата съществува нелегален пазар за всякакъв вид данни на потребители, като в него членуват само проверени хакери. От МВР уточниха за Bulgaria ON AIR, че ГДБОП разследват случая.

Вижте целия репортаж на Сергей Тодоров във видеото

Харесайте страница ни във Facebook ТУК