Броят на жертвите на финансови хакерски атаки расте

По данни на Kaspersky от началото на годината са били засегнати 430 хил. лица

02.11.2019 | 09:00 Редактор: Ралица Братанова
Броят на жертвите на финансови хакерски атаки расте

От началото на годината до края на второто тримесечие броят на потребителите, засегнати от зловреден софтуер насочен към финансите им, е нараснал със 7% спрямо същия период на 2018 г.

По данни на Kaspersky от началото на годината са били засегнати 430 хил. лица, които са се сблъскали със злонамерен софтуер, насочен към кражба на финанси, криптовалути и услуги за дигитални пари. 

Около една трета (30,9%) от засегнатите са корпоративни потребители, което е двойно повече в сравнение със същия период на 2018 г.  - 15,3%, пише Investor.bg.

Злонамереният софтуер, атакуващ финансите, обикновено идентифициран като банков троянски кон, е насочен към кражба на финанси и финансови данни или предоставяне на престъпниците на достъп до активите на дадена организация или нейни компютърни системи. 

Подобни заплахи винаги са заемали значителна част от общия брой на заплахите, тъй като финансите са най-честата мотивация за киберпрестъпниците и измамниците, обясняват от Kaspersky. 

Според компанията новите заплахи са особено опасни за корпоративната среда.

Типичните атаки със злонамерен софтуер са чрез спам имейли и фишинг уеб страници. Последните обикновено изглеждат легитимни уебсайтове, но всъщност са създадени от престъпници в опит да откраднат идентификационни данни, данни за банкова карта или други видове чувствителна информация.

През първата половина на 2019 г. изследователите на Kaspersky са разкрили повече от 339 хил. фишинг атаки от уеб страници, прикрити като начални страници на големи банки.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК