Източват картите ни незабелязано... Как да се предпазим?

Специалист препоръчва специални калъфчета, блокиращи сигнала

29.10.2019 | 15:09 Редактор: Ралица Братанова
Източват картите ни незабелязано... Как да се предпазим?

Как да се предпазим от изобретателни хакери, които с помощта на малки преносими устройства източват средства от дебитните и кредитни карти на неподозиращи пътници в метрото например? 

"За съжаление не е мит мобилното източване на безконтактни карти до лимитната стойност, позволена от банките за разплащане без ПИН код", коментира експертът по киберсигурност Любомир Тулев пред БНР.

 По думите му човек, който държи в своята малка чантичка или в яке, в джоба си, малко портативно устройство, буквално докосвайки се до нас, в случай, че знае къде точно се намира картата ни, има възможност да източи такава сума до определения лимит от нашата банка.

Начинът да се защитим от подобна опасност е прост – като поставим кредитната или дебитна карта на място, в пакетче, в нещо, което около нея да блокира сигнала, посъветва специалистът, като уточни, че има фирми у нас, които произвеждат такива калъфчета или пластики.

Много от банките в Европа предоставят тези продукти на своите клиенти напълно безплатно. У нас цената варира около 15-20 лв.

Той препоръчва потребителите да следят извлеченията от сметките си и когато не разпознаят една или друга транзакция, да попадат оплакване, защото по думите му "най-малкото остава следа".

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК