Прогноза: Над 44% от шофьорите ще плащат по-евтина "Гражданска отговорност"

Едва 0,6% ще плащат по-скъпа застраховка за автомобил

05.12.2019 | 18:10 Редактор: Стефанка Митева

След въвеждането на системата "Бонус-малус" "Гражданската отговорност" може да поевтинее за над 44% от шофьорите у нас. Това е процентът на водачите без нарушения. Едва 0,6 % ще плащат значително по-скъпа застраховка за автомобил. Прогнозата е на Асоциацията на застрахователите.

Следващата година ще бъде нулева за шофьорите и всички нарушения ще бъдат вписвани в досието на водачите. Едва през 2021 година изчисленията ще покажат колко ще струва "Гражданската отговорност".

Застрахователите предлагат в случай на нарушения да има 5-годишен период, в който ако шофьорът няма провинения, отново да се върне в неутрален клас на системата. За да се избегнат и злоупотреби, се предлага водачите да бъдат отписвани само веднъж от застрахователната полица. 

Експертите отчитат, че системата "Бонус-малус" доста се различава от тези в други държави на Европейския съюз, като в обхвата ѝ не попадат провинения, които са типични за България.

Големи резерви изразиха автопревозвачите и инструкторите. Според тях в случай на провинение всеки ще плаща двойно - веднъж глоби или актове по закона за движение по пътищата и още веднъж - като се плаща по-скъпа застраховка.

България е една от последните държави в Европейския съюз, която все още не е въвела "Бонус-малус". Първа го прави Великобритания през 1914 година. 

Вижте повече в репортажа!

Харесайте страница ни във Facebook ТУК