България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Бонус-малус" целяла намаляване на катастрофите

Няма такова нещо като двойно наказание, твърдят от Института за пътна безопасност

21.11.2019 | 08:48 Редактор: Юлия Христова

До месец трябва да стане ясно дали окончателно ще бъде въведена системата "Бонус-малус", според която примерните шофьори ще плащат малко по-малко за "Гражданска отговорност", а за рисковите водачи цената може да скочи с 400%. 

Идеята се дискутира месеци наред, но сега вече Комисията за финансов надзор завърши окончателното си предложение. Идеята е шофьорското досие да се попълва през следващата година, а от 2021 системата да заработи. 

"Системата е за коригиране поведението на водачите. Това предложение не е само за корекция на цените, но и за безопасността", посочи Емил Марков от Института за пътна безопасност в "България сутрин".    

По думите му се очаквало още в първата година да има по-малко катастрофи и ранени - една от големите цели на промяната.

"Няма такова нещо като двойно наказание, идеята е да има повече справедливост при плащането. На всички е ясно, че пътищата са зле, има какво да се коригира в системата", коментира той.

Пред Bulgaria ON AIR председателят на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка Йонко Иванов подчерта, че "Гражданската отговорност" не е възпитателен продукт.

"При този нов прочит не виждаме нищо ново. Носим си отговорността, когато нарушаваме. Държавата да си оправи пътищата", призова той.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК