Инсулти и инфаркти покосяват десетки хиляди българи

Начин на живот и липса на профилактика, посочи проф. Иво Петров

02.12.2019 | 14:18 Редактор: Тодор Петров
Инсулти и инфаркти покосяват десетки хиляди българи

През последната година инсулти удариха 11 000 души, а инфаркти покосиха 10 000 нашенци. В последните няколко години имаме категорични данни за увеличаване на тези състояния и смъртността от тях. Това обяви председателят на Българското дружество по ендоваскуларна терапия професор Иво Петров, цитиран от "Монитор". 

"Инсултите са малко повече, това е някаква българска специфична особеност. В Европа е точно обратното. Обикновено инфарктите са малко повече от инсултите, но вероятно става въпрос за начин на живот и липса на профилактика", отбеляза проф. Петров по време на Международния конгрес по ендоваскуларна терапия, който се проведе през уикенда.

По думите му, откакто България се включи в европейската инициатива "Стент за живот", за последните 5 години вътреболничната смъртност от остър миокарден инфаркт е намаляла три пъти.

Въпреки това обаче оставаме сред лидерите по висок процент на смъртност от сърдечносъдови заболявания. Недоспиването може да увеличи риска от инфаркт, инсулт и други сърдечни и мозъчни увреждания, пък показва широкомащабно световно проучване.

В рамките на 10-годишното изследване били регистрирани малко повече от 130 000 инфаркта, инсулта, сърдечни или мозъчни увреждания. В сравнение с хората, които нямат симптоми на безсъние, сблъскалите се с този проблем участници в проучването били с 18% по-голям риск да бъдат засегнати от въпросните увреждания.

Мозъчният инсулт е социално значимо и широко разпространено остро и спешно състояние. В света всеки седми човек е засегнат от него. Напредъкът в медицината и неврологията позволяват голяма част от тях да бъдат лекувани успешно, като след такъв инцидент хората се възстановяват и могат да се върнат към нормалния си начин на живот.

Снимка: Pixabay

Харесайте страница ни във Facebook ТУК