Глоби за 4,85 млн. лв. заради замърсяване на въздуха и водата

МОСВ е установилo редица нарушения

02.12.2019 | 14:50 Редактор: Тодор Петров
Глоби за 4,85 млн. лв. заради замърсяване на въздуха и водата

Глоби за 4,850 млн. лв. са наложени от Министерството на околната среда и водите за нарушения, свързани със замърсяване на водата и въздуха за девет месеца от началото на годината, заявиха от ведомството пред "Монитор".

От регионалните инспекции са издадени повече от 500 наказателни постановления на обща стойност над 4 млн. лв., уточняват от ведомството.

От регионалните екоинспекции (РИОСВ) пък са издадени над 200 наказателни постановления за нарушения, свързани със замърсяване на въздуха, на обща стойност около 850 хил. лв. В резултат на осъществения контрол проверяващите са отчели грешки в работата на оператори на обекти или инсталации, които не правят собствени периодични измервания (СПИ). 

Има нарушения и за замърсяване на атмосферния въздух с наднормени емисии на определени показатели, които се засилват през зимните месеци, заявиха още от екоминистерството.

Предприети са мерки и действия по 2420 сигнали за замърсяване на въздуха и 678 сигнала за замърсяване на водите. По компетентност към други институции са препратени 995 от получените жалби, разясниха от МОСВ.

Снимка: Reuters

Харесайте страница ни във Facebook ТУК