Високи нива на азотен диоксид и опасно мръсен въздух в София

Основната причина са автомобилите в столицата

18.11.2019 | 13:46 Редактор: Тодор Петров

Нови тревожни данни за мръсен въздух в столицата. Последните измервания на AirBg.info през октомври на нивата на азотен диоксид показват значително повишаване на нивата му. 

Един от най-замърсените софийски квартали е "Дружба". По-големи са нивата и в центъра и на местата, които са най-натоварени.

Оказва се, че автомобилите са причина за завишените нива на азотния диоксид във въздуха. На 30 места до момента е направено мащабното проучване. Притеснителен е фактът, че всички измерени точки, с изключение на една, светят в червено.

"Трябва да разберем още по-добре местата на замърсяване и техните източници. Да видим доколко отоплението е проблем и откъде трябва да започнем в тази сфера. Стигаме до извода, че автомобилният трафик е проблем. Слагаме тръбички на места, където има по-голямо струпване на хора", каза Стефан Димитров от AirBg.info пред камерата на Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че трябва да се предпазваме, избягвайки места с голямо струпване на автомобили и хора. По думите му трябва да планираме деня си съобразно това. 

От AirBg.info са монтирали измервателни тръбички на 30 места в столицата. А изследванията след това изпращат за анализ в Швейцария.

Средната годишна норма в ЕС е 40 единици, а в София през октомври стига дори до 87 единици в района на Орлов мост.

От Изпълнителната агенция по опазване на околната среда опровергаха данните. Неправителствената организация и държавата мерят нивото на замърсяване по различни начини.

"Трябва да се замислим дали имаме нужда от толкова автомобили и да се возим самостоятелно в тях", отбеляза още Димитров.

Харесайте страница ни във Facebook ТУК