BESCO поиска изтегляне на предложените промени в Закона за туризма

Те смятат, че може проследяването на плащането на данъците да се прави чрез пряка връзка с платформите

28.11.2019 | 18:43 Редактор: Ралица Братанова

Недоволството от предложението на управляващите за регистрация на имотите, които се отдават краткосрочно под наем от различни платформи продължава. От BESCO поискаха изтеглянето му и да се създаде работна група в широк формат заинтересовани за създаването на нов регламент за тази дейност, който да мине през обществено обсъждане.

Няколко дни след като внесоха законопроект за задължителна категоризация на имоти от онлайн платформи, управляващите отмениха тази своя идея и предложиха само вписване в регистъра за хотелските настанявания.

И тази идея обаче не удовлетвори предлагащите тази услуга. Според Борис Павлов, който е основател компания за управление на имоти, внесените предложения не са съобразени със Закона за туризма.

По думите му е необходимо ние да прекараме доста време, за да измислим златната формула, която никой по света до момента не е измислил, а именно как да се регламентира дейността на платформи като Airbnb. 

Според част от хората, които предлагат имоти под наем, общините нямат капацитет да регистрират всички обекти. Примерът е от Варна, където от 2200 имота, едва 290 са регистрирани. А сивият сектор е около 90%.

Предложението на бранша е да се подготвят нови текстове, които да работят реално.

Според BESCO няма проблем, за да има проследимост на плащането на данъците, да се направи пряка връзка с онлайн платформите, през които се наемат имотите.

Репортаж на Виолета Манчева.

Харесайте страница ни във Facebook ТУК