НС прие на първо четене промени в Закона за туризма

Курортите ще бъдат обявявани за национални по предложение на министъра на ресора

28.11.2019 | 12:37 Редактор: Василена Василева

Курортите да бъдат обявявани за национални по предложение на министъра на туризма. Това прие на първо четене Народното събрание с приетите промени в Закона за туризма. БСП и "Обединени патриоти" не подкрепиха новите текстове с мотива, че регулацията в туристическия бранш щяла да се увеличи.

Законовите промени предвиждат в националните курорти да се извършва продуктово зониране - обособяване на функционални зони. Това изискване срещна сериозна критика.

Продуктовото зониране и условията за осъществяването на туристически дейности в обособените зони ще се определя в наредба, приета от съответния Общински съвет. Несъгласието с това дойде от БСП и "Обединените патриоти".

Според Валери Симеонов правото на Министерството на туризма да определя националните курорти било своеобразна форма на диктат.

Министърът на туризма Николина Ангелкова обаче не се съгласи с критиките, предаде репортер на Bulgaria ON AIR.

"Ще се създаде работна група и ще се изчистят всички конкретни предложения за това. И е изключително ключово както за сектора, така и за българската икономика, да има статут на националните курорти. От една страна чух аргументи защо законът прилича едва ли не на текстове за правилници и наредби. От друга страна - защо правите този закон, като после ще правите наредби? Целта е да се създаде максимално балансирана законодателна база, за да създаде рамката", отбеляза тя.

По отношение на текстовете, свързани със зонирането в курортите, Ангелкова коментира, че те не са просто някаква "приумица на министъра на туризма". 

"Това е обсъждано от ден първи със сдруженията и с представителите от туристическия сектор по отношение на продуктовото зониране. А защо сме го предложили? Защото всички наши преки конкуренти, които са свързани по отношение на летния ни туризъм - и в Италия, и в Хърватска, и в Гърция, и във Франция има зониране", допълни още тя.

Вижте повече в репортажа на Стоян Тричков!

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страница ни във Facebook ТУК