ЕП разглежда искането за сваляне на имунитета на Йончева

Нинова призова социалистите да подкрепят евродепутата

26.11.2019 | 19:36 Редактор: Ралица Братанова
ЕП разглежда искането за сваляне на имунитета на Йончева

Ще остане ли Елена Йончева без имунитета си на евродепутат, както иска българската прокуратура? Председателят на Европейския парламент потвърди, че е получено такова искане. То е изпратено до правната комисисия на парламента.

Йончева излезе с позиция в социалните мрежи по въпроса.

"Това е рутинна процедура. Искам да благодаря на българската прокуратура за предприетите стъпки. Убедена съм, че това е пътят, по който ще се докаже, че тези обвинения са абсурдни. Ще напомня, че в българския парламент дадох съгласие за свалянето на имунитета ми. Смятам, че това е в интерес случаят да бъде решен максимално бързо". Това написа във Facebook тя.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова призова социалистите да подкрепят Йончева в Европейския парламент.

"Вярвам в невинността на Елена Йончева. Депутатите на "БСП за България" в Европейския парламент я подкрепят единодушно – така, както направихме депутатите в Народното събрание в България. Председателят на групата Петър Витанов ще представи позицията ни пред групата на социалистите и демократите в Европейския парламент", написа лидерът на червените в своя профил.

Тема номер едно в Страсбург пък е гласуването на новия състав на Европейската комисия. Съветът на ЕС одобри новите комисари. Очаква се ЕК да започне работа от 1 декември.

Лондон не излъчи свой еврокомисар и затова Брюксел започна санкционна процедура срещу Великобритания.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страница ни във Facebook ТУК