КНСБ: 2 472 лева са нужни за издръжка на 4-членно семейство

Най-много харчим за храна, сочат данни на НСИ

18.11.2019 | 19:36 Редактор: Ивет Арабова

Издръжката на живот се повишава с бързи темпове. Това сочат данните от най-новото изследване на КНСБ за потребителските цени и финансовите нужди на домакинствата за третото тримесечие на годината. 

В края на третото тримесечие общата стойност за издръжка на 4-членно домакинство в страната достига до 2 472 лева месечно.  Това е с 63 лв. повече от началото на годината. Така средномесечно на един от членовете на семейството са нужни 618.15 лв. За София обаче са необходими доста повече средства за издръжка.  При двама работещи и две деца в столицата трябва получаваната заплата от поне 1629 лв. на един родител. 

Факторите, които натоварват потребителската кошница както в столицата, така и в страната, е ръстът на цените на хранителните и нехранителните продукти. За последните 7 години от синдиката отчитат ръст от над 15% на цената на хляба, зърнените продукти, млякото и яйцата. Месото и продуктите от него са поскъпнали с почти 10 на сто. Над 20% пък са скочили разходите за водоснабдяване и отопление на твърдо гориво. От НСИ изнесоха данни с какво се храни средностатистическия българин. Според тях консумацията на зеленчуци се е увеличила, за сметка на хляба. 

Най-много харчим за храна, сочат още данните на НСИ. Над 30 % от доходите си отделяме за трапезата. Според справката консумираме най-много зеленчуци. За три месеца българинът изяжда средно над 27 кг. зеленчуци, което е повече от консумирания хляб - средно 20 кг. на човек. 

Емилия е търговец на зеленчуци и споделя, че не само тя, но и семейството й, са изключили напълно хляба от менюто си. Все повече хора смятат, че хлябът не е същият като преди. Освен консумацията на зеленчуци, нараства и тази на плодовете. А освен хляб, ядем и по-малко захар. Консумацията на месо обаче не се е променила. 

Размерът на пенсиите също нараства с по-бавни темпове от трудовите възнаграждения, а възрастните хора с пенсии под прага на бедност са около 1 322 300 души.

Вижте повече в репортажа на Гита Манолова!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК