Фандъкова със знакови промени в ЗУТ срещу презастрояването

Проблемите в столицата - с отстоянията на сградите и паркоместата

13.11.2019 | 18:33 Редактор: Василена Василева

Йорданка Фандъкова внесе в регионалното министерство предложения за законови промени срещу презастрояването. Идеята е да се премахне възможността за строителство на сгради с намалени отстояния и без паркоместа чрез използване на по-ниските изисквания за общежития, ателиета и апартхотели.

Въпреки лошата инфраструктара столичният квартал "Кръстова вада" се води елитен. А новите собственици на жилища са във война с обитателите на вече построениете.

Част от проблемите на Драга Петрова се очаква да бъдат решени с готвените поправки в Закона за устройство на територията, които от общината внесоха в регионалното министерство. 

"Вратичиките" позволяват сгради в новите столични кваратли масово да се представят за общежития или ателиета. Така се заобикаля изискването за прилежащ паркинг и задължително отстояние от съседните постройки. 

При препродажба на имоти, закупени по сега дейставщите правила, няма да може да се променя статуа им. От Общината напомнят - адресна регистрация в ателие или офис няма как да бъде направена. 

Според строителите ограниченията в строителството в столицата неминуемо ще доведат до по-високи цени на имотите. 

Според представителите на строителния бизнес, пазарът вече реагира на част от новите изисквания. 

За да станат промените факт обаче, те трябва да бъдат предложени от регионталното министерство на депутатите.

Репортаж на Благой Цицелков.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК