Три компании наддават за строителството на АМ "Струма"

Офертите варират от 504 млн. лева до над 635 млн. лева с ДДС

08.11.2019 | 19:45 Редактор: Василена Василева
Три компании наддават за строителството на АМ

Три са ценовите оферти на допуснатите кандидати в обществената поръчка за избор на изпълнител за проектиране и строителство на 13,2 км от автомагистрала "Струма", в участъка между Кресна и Крупник, съобщи Агенция "Пътна инфраструктура".

Предложенията засягат строителството на платното в посока Кулата - София, което ще преминава източно от Кресненското дефиле по ново трасе.

Цялата близо 24-километрова отсечка от Кресна до Крупник е разделена на два лота - 3.2.1 и 3.2.2, за да може на обекта да се работи едновременно. Днес бяха отворени ценовите оферти за лот 3.2.1 – от км 375+860 до км 389+100, и прилежащите пътни връзки.
"ГБС-Инфраструктурно строителство" АД предлага да построи пътя за над 635,972 млн. лева с ДДС.

ДЗЗД "АПП ЛОТ 3.2.1", в което са: "ГРОМА ХОЛД“ ЕООД, "ЕВРОПЕЙСКИ ПЪТИЩА" АД, "ВОДНО СТРОИТЕЛСТВО – БЛАГОЕВГРАД" АД, "ПЪТПРОЕКТ“ ЕООД и "ВАХОСТАВ-СК" а.с., са пресметнали, че строителството ще излезе над 599,999 млн. лева.

Най-ниска е предложената цена от Обединение "ГЕОПЪТ СТРУМА 3.2.1", в което са: „Геострой“ АД, „Пътстрой-92“ АД, „Биас-М“ ЕООД и „Илия Бурда“ ЕООД, които смятат, че 504,037 млн. лева с ДДС ще са достатъчни за построяването на пътя през Кресненското дефиле.

От АПИ напомнят, че Лот 3.2.1 е с дължина 13,2 км, като в участъка ще бъдат построени три тунела - „Симитли“ /211 м/, „Ракитна“ /1 135 м/ и „Стара Кресна“ /1 052 м/.

Съоръженията ще бъдат със системи за пожароизвестяване, вентилация, електроснабдяване, осветление, управление на движението и т. н. Ще бъдат изградени десет виадукта с обща дължина 3,5 км, както и три надлези и подлези. Достъпът до трасето ще бъде осигурено чрез три пътни възела.

Пътен възел „Полето“ при 379-ти км ще осигурява достъпа от посока Кулата до селата Брежани и Полето, като ще се включва в автомагистралата в посока София.

Пътен възел „Мечкул“ при 384-ти км ще осигурява достъпа от посока Кулата до селата Мечкул и Брежани, като ще се включва в автомагистралата в посока София.

Пътен възел "Стара Кресна" при км 387-ми км  ще осигурява достъпа от посока Кулата до селата Стара Кресна, Ощава, като се включва в автомагистралата в посока София.

Срокът за изпълнение на обществената поръчка е 1556 дни и включва времето за проектиране и строителство.

Работата на тръжната комисия, която разглежда техническите оферти за лот 3.2.2, продължава и предстои отварянето на ценовите оферти, уточниха от Агенцията.

Планира се проектът за изграждане на участъка от АМ "Струма" през Кресненското дефиле да се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура".

Снимка: Архив АПИ

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК