Какво наклони везните на столичани при избора на кмет?

Промяна срещу статукво бил изборът в София, смятат политолози

03.11.2019 | 21:05 Редактор: Ивет Арабова

"Нищо неочаквано не се случи днес. Дълго време липсваше реален опонент на Фандъкова в София. Тогава зараждащото се недоволство не можа да се персонализира", каза в специалното изборно студио на Bulgaria ON AIR "Голямото наместване" политологът Христо Панчугов.

"Започва второто десетилетие, през което г-жа Фандъкова ще е кмет. Днес загубиха всички, които искаха промяна. Румен Радев постави въпроса за машинното гласуване, което е директно намигване към някои партии и недоволство срещу статуквото", коментира политологът Петър Чолаков.
 
Според него въпросът дали да бъде подкрепена Мая Манолова е предизвикал разединение в традиционната "десница".

"В рамките на това състезание не се наложи дебатът комунизъм - антикомунизъм. Едва ли някой припозна в Йорданка Фандъкова или в Мая Манолова истинския десен кандидат", заяви Панчугов.

По думите му истинският сблъсък на тези избори реално е бил между промяната и статуквото. 

"Демокрацията предполага и проветряване на коридорите на властта. В големите градове ще е много интересно дали моделът ГЕРБ ще се задържи. В Благоевград се очертава да има обрат, досегашният кмет Камбитов се замеси в някакви скандали. Липсата на координация между централата и местните структури обърка малко нещата на ГЕРБ", каза още Чолаков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според Панчугов стандартното оправдание на загубилите са купените гласове, а това естествено води до ерозия на доверието в избирателите.

"Екзитполовете могат да бъдат ползвани за мотивация, за натиск - едва ли. Трябва да спрем да смятаме, че изборите са клинично чисто упражнение по честност и доброта. Това е едно политическо състезание - колкото повече интересно е, толкова повече участници ще привлече то", сподели Панчугов.

"Софиянци стават все по-критични към модели, които се застояват. Сигурен съм, че ще има някаква съпротива. Друг е въпросът дали ще има ефект от това, тъй като явно този модел е капсулиран", прогнозира Петър Чолаков.

Според него Борисов не е бил притеснен от поражение след първия тур в столицата.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК