Лекари извършиха първата белодробна трансплантация у нас

Тя е направена в болница "Лозенец" от екип, ръководен от д-р Игор Тодораке

28.10.2019 | 18:35 Редактор: Ралица Братанова

За първи път у нас беше извършена белодробна трансплантация. Тя е направена в болница "Лозенец" от екип, ръководен от д-р Игор Тодораке от университетската болница в Хановер и проф. д-р Любомир Спасов.

Трансплантацията е започнала към 22:30 на 26 октомври и е приключила към 4:30 сутринта. Донорът е 40-годишна жена от Варна, а реципиент е 70-годишен мъж.

"Поканихме д-р Игор Тодораке от хановерската болница, защото тази болница е най-големият трансплантационен център в Европа, те извършват няй-голям брой белодробни трансплантации", разказа д-р Михаил Христов, бивш директор на ИА по трансплантации. 

По думите му тази операция е доказателство за това, че в България има болници и лекари, които могат да извършват такива трансплантации и постоперативните грижи също са на ниво.

Белодробни трансплантации трябва да започнат да се правят у нас от следващата година, след като клиника във Виена обучи български специалисти, обеща здравното министерство. 

Към момента 17 души у нас се нуждаят от белодробна трансплантация. А от 2014 година насам в чужбина е направена такава на 9 българи.

Репортаж на Даяна Георгиева!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК