Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Първа белодробна трансплантация у нас догодина?

Проф. Начев: Не може да се разчита само на донори за трансплантациите

24.09.2019 | 20:11 Редактор: Ивет Арабова

"Висока чест за България е, че сме страна домакин на такъв международен форум. Толкова страни са тук, най-големите имена в областта на гръдната и сърдечно-съдовата хирургия. Фактът, че конгресът е тук е признание за страната, признание за мен е, че ме избраха за шеф на Световната асоциация по гръдна и сърдечносъдова хирургия" , каза в предаването "Денят ON AIR" директорът на УМБАЛ "Св. Екатерина" Генчо Начев.

"Постигнахме вече да има по-малко страдание за пациентите. Набляга се на минимално инвазивните операции, за да стигнем до роботизираната хирургия. Много се напредна с телемедицината", обясни специалистът.

Проф. Начев прогнозира, че следващата година би трябвало да може да се извърши белодробна трансплантация у нас. Според него на фона на хиляди други проблеми не трябва вниманието да е концентрирано само в тази посока.

"Не може да се разчита само на донори за трансплантациите. По тази причина се работи в три посоки - създаване на животни, чиито органи да не създават антигенна реакция, създаване на изкуствани сърца и тяхното подобряване и развитие на тъкани и стволови клетки. При сърдечните трансплантации имаме проблем, че не достигат донорите", каза още проф. Генчо Начев.

Според него много е важна логистиката между болниците и координацията помежду им. 

"Трябва да има контрол. Приветствам инициативата на НЗОК за проверките. Според мен това дори е анализ на дейността на инвазивните лаборатории. В момента сме се съсредоточили само върху стендовете, а този проблем касае много специалности. Контролът може да се изпълнява само от експерти в областта, а не от администратори", коментира шефът на "Св. Екатерина".

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК