Европа ни осъди за неспазване на екологичните норми

Засега глоби няма, а най-големи са нарушенията на Франция

25.10.2019 | 16:52 Редактор: Василена Василева
Европа ни осъди за неспазване на екологичните норми

Три държави от ЕС, сред които е България, са осъдени за превишаване на нивата на азотен диоксид, става ясно от решение на Европейския съд. Другите две страни са Франция и Полша. Засега трите държави няма да плащат глоби, като са им дадени срокове за решаване на проблема с вредните емисии, пише Automedia.bg

В изявлението си Европейският съд отправя най-сериозни критики към Франция, която "систематично и упорито" нарушава границите на замърсяване от 2010 г. насам. В изявлението на съдебната институция се казва, че страната е надвишила нивата на азотен диоксид, които са причинени най-вече от изгорелите газове от дизелови двигатели, в дванадесет зони.

Решението е най-новото от поредица от съдебни действия на Европейската комисия срещу държави-членки, които не спазват стандартите за качеството на въздуха. Пред съдебни искове са изправени още Германия, Унгария, Италия, Румъния и Великобритания.

Според Йенс Мюлер, експерт във Федерацията по транспорт и околна среда, заключението на Европейския съд е причина френското правителство да започне работа по разрешаване на проблема. 

Предполага се, че част от мерките, които ще бъдат предприети от френските власти, са създаването на градски зони, в които да се допускат само определен тип автомобили, развиването на програми за споделено пътуване, както и засилване на контрола върху превозните средства. В съобщение на правителството се посочва също, че трябва да бъдат редуцирани и емисиите от плавателните съдове покрай големите пристанища в страната.

Движението на автомобили с двигател с вътрешно горене на територията на Франция също се очаква да бъде забранено. По-рано тази година министърът на транспорта на страната Елизабет Борн съобщи, че мярката, част от закона за мобилността, трябва да бъде факт до 2040 г.

Харесайте Facebook страницата ни ТУК