Да те уволнят заради пост във Facebook? Възможно...

Тодор Капитанов от КНСБ алармира за тази практика

17.10.2019 | 17:30 Редактор: Ралица Братанова
Да те уволнят заради пост във Facebook? Възможно...

Работодатели уволняват за постове в социалните мрежи. За тази практика алармира националният секретар на КНСБ Тодор Капитанов.

"87% от контактите ни в социалната мрежа са и нашите колеги, и всичко, което публикуваме в личните си профили, се вижда от работодателите. Именно подобни публикации създават различни трудово-правни проблеми. Вече има случаи на уволнени работници, заради техни действия в социалната мрежа, като споделяне на работен фиш, коментар, който уронва престижа на работодател", каза той в Добрич, цитиран от "24 часа“.

Според него вече е назрял моментът за регулация и създаване на политики, които да определят поведението на работещите в социалните мрежи.

Тези мерки трябва да повишат културата на общуване там, тъй като активността е най-голяма в рамките на работната седмица и то във времето между 13 ч. и 15 ч.

"Въпросът е много чувствителен, защото опира до личните свободи и гражданските свободи. КНСБ не може да си позволи да подеме кампания за въвеждането на какъвто и да е вид регулация или препоръки, без да обсъди в широк формат желанията на работещите. Затова за участие в срещите са поканени работещи и работодатели", поясни той.

Опитът от проведените до момента срещи показва, че работещите се обединяват около идеята за необходимост от подобни регулации, защото те са в тяхна полза, а формата на регулация, трябва да се определи в диалогов режим, а не да бъде предприета едностранно, коментира Капитанов.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК