Вдигат прага на бедност за догодина, 22% от българите ще останат под него

Той ще бъде 383 лева, по изчисления на КНСБ за нормален живот трябват 612 лв. на човек

30.09.2019 | 17:47 Редактор: Ралица Братанова

Линията на бедност за страната за 2020 година да бъде 363 лв. Това се предлага в проекта на постановление на Министерския съвет, публикуван на сайта за обществени консултации.

Така определеният размер на линията на бедност за следващата година ще е в съответствие с Методиката за определяне на линията на бедност и отразява промените в структурата на разпределение на доходите и индекса на потребителските цени на малката по състав кошница, посочва се в проекта.

При 363 лв. средномесечно на човек от домакинство под прага на бедност следващата година остават прогнозно малко над милион и 663 хил. души. В сравнение с изминалата година те са 22% от населението или около милион и половина. 

За настоящата 2019 по данни под прага на бедност са 30% от населението. В доклад на социалния министър се отбелязва, че с повишаването на линията на бедност с 15 лв., догодина ще се повиши и финасовата подкрепа за хората с трайни увреждания. 

Причината - обезщетенията зависят от степента на увреждане и се определят и актуализират именно спрямо линията на бедност за съответната година. Срокът за обсъждане на проекта е до 27 октомври. 

Илина Пандева е завършила магистратура в Германия, но е решила да създаде семейство и да роди детето си в България. Признава – времето в страна с висок стандарт на живот е променил възприятията ѝ. Намира за унизително линията на бедност у нас да е 363 лв. 

От Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ са изчислили, че за нормален живот на четиричленно домакинство у нас, са необходими 2448 лева месечно или по 612 лв. на човек.

Репортаж на Стилияна Георгиева!

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК