Близки на убития Андрей Монов на протест, искат Полфрийман зад решетките! (+Снимки)

Австралиецът засега остава в дома за временно настаняване в Бусманци

26.09.2019 | 19:12 Редактор: Василена Василева

Близки и роднини на убития Андрей Монов се събраха на протест пред Националния дворец на културата в София срещу предсрочното освобождаване от затвора на австралиеца Джок Полфрийман.

Демонстрацията започна в 18.00 ч.

Протестиращите настояват за оставката на съдия Калин Калпакчиев, както и за поправки в закона, които да не позволяват подобно предсрочно пускане на свобода на осъден за убийство.

В протеста се включи и семейството на убития Андрей Монов. Родителите на студента внесоха жалба в прокуратурата с искане за възобновяване на делото срещу убиеца на сина им, а главният прокурор Сотир Цацаров поиска ВКС да се заеме отново с предсрочното освобождаване.

Вчера върховните съдии върнаха делото в градския съд, тъй като осъденият не е бил уведомен за искането. След попълване на пропуска делото отново ще отиде при върховните съдии.

Междувременно Съюзът на съдиите, който е оглавяван от постановилия освобождаването Калин Калпакчиев, призова членовете на Съдийската колегия на ВСС да подадат оставка. Според съсловната организация с позицията си по казуса "Полофрийман", кадровиците са нарушили независимостта на съдебната власт.

По-рано стана ясно, че Полфрийман остава в дома за временно настаняване в Бусманци, докато няма решение на съда по искането на главния прокурор.

Информацията дойде от зам.-министъра на правосъдието Стефан Балабанов.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК