Нов метод за лечение на стави и сухожилия идва у нас

От следващия месец тя ще се прилага в столичната болница "Св. Анна"

28.09.2019 | 14:15 Редактор: Василена Василева

Нова щадяща терапия за лечение на стави и сухожилия. От следващия месец тя ще се прилага в столичната болница "Св. Анна". Досега методът е бил добре познат в Съединениете щати. А наш сънародник, възползвал се от него, го представи и на българските лекари. 

Бившият спортист Веселин Ненчев има проблеми и с двете колена. Претърпял е операция на лявото, имал проблеми и с менискуса. От дълги години живее в Съединените щати. Там разбира за новия метод и решава да го пробва преди три месеца. 

"Взимаме кръв от пациента, центрофугираме я и в зависимост от това какво желаем да постигнем, връщаме вътре в неговата става или в неговото сухожилие или орган фракцията, която ни е необходима", обяснява ортопедът и травматолог д-р Атанас Андреев.

Методът не е болезнен за пациента. Успехът на тази терапия се крие в това, че кръвта се взима от тазовата и лъчевата кост. А те имат директен контакт с костния мозък, което води до успешно лечение.

Интервенцията може да се прилага и при възпалителни процеси в сухожилията, мускулни разкъсвания и костни сраствания. А колко ще бъде успешна терапията зависи от това пациентът да потърси лекарска помощ, когато почувства някакъв проблем. 

Апаратурата за прилагане на метода ще бъде доставена у нас през октомври, а пациентите ще могат да се възползват от нея веднага.

Репортаж на Боряна Благоева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК