Протестиращи искат оставки заради освобождаването на Полфрийман

На 26 септември в София се организира демонстрация срещу освобождаването на австралиеца

24.09.2019 | 12:54 Редактор: Юлия Христова

Протести с искане за уволнения заради предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман. ВМРО поиска от Висшия съдебен съвет дисциплинарно производство срещу съдиите, постановили освобождаването. Те внесоха искане, с което настояват да бъде извършена проверка на съдебния състав, постановил предсрочното условно освобождаване на Полфрийман

Те се съмняват в безпристрастността на състава и по тази причина искат да стане ясно дали това решение е повлияно от външни фактори. Според представителите на ВМРО, ако се установи нарушение, би следвало да се образува производство и съдиите да понесат отговорност за своето решение.

От "Атака“ излязоха на протест пред Съдебната палата заради предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман. От партията искат оставката на съдия Калин Калпакчиев и поправки в закона, които не позволяват "подобни гаври с националното достойнство". 

Лидерът на партията Волен Сидеров иска да се сложи край на възможността убийци да излизат предсрочно от затвора. 

Той каза, че протести ще има всеки ден, докато Калпакчиев не подаде оставка, защото това било позор за съдебната система.

Вълната от недоволство расте. На 26 септември от 18.00 часа на пл. "България” в София се организира протест срещу освобождаването на Джок Полфрийман.

След жалбата на ВМРО за нарушена независимост и безпристрастност на магистратите по делото Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет е предоставила сигнала за проверка от Инспектората към съвета. 

Висшите съдии заявяват, че ВСС е административен орган, който не се намесва в правораздавателната дейност и не може да обсъжда, контролира или ревизира съдебни актове.

Вижте каква е позицията на бащата на убития Андрей Монов:

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК