Спасиха тежко ранена жена в Пирин

Вдигнали и хеликоптер, но вече се стъмвало

17.09.2019 | 11:55 Редактор: Ивет Арабова
Спасиха тежко ранена жена в Пирин

Тежка спасителна акция се е провела в Пирин. Това съобщи директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев, предава "Фокус". Сигналът е постъпил в 17.25 часа. Туристка е получила тежки травми.

 Предполага се, че жената е родом от Банско и е на около 40 години. Постъпило е искане за спешна евакуация с хеликоптер, тъй като травмите са били много сериозни. Първа група са тръгнали шестима планинска спасители, за да успеят да достигнат навреме пострадалата. Междувременно е тръгнал и хеликоптер.

За разрешаването на случая от ПСС са се свързали с МВР и Министерство на отбраната и напредналото време на светлата част на денонощието не е позволило вдигането на хеликоптер, която е продължила като наземна. 

Екип от 24 планински спасители от отрядите Банско, Разлог и Добринище са се включили допълнително. Акцията е приключила в 2.30 часа сутринта, като жената е била спасена. Емил Нешев благодари на всички, взели участие в спасителната акция както на представителите на МВР, така и на Министерство на отбраната и всички спасители, работили на терен с риск за живота си. Не е известно защо жената е била сама. 

"Ранената жена е откарана в болницата в Разлог. Има множество травми, като най-сериозната е черепно-мозъчна, има много наранявания в горните и долните си крайници, множество охлузвания и рани", допълни още Емил Нешев.

Директорът на ПСС отбеляза, че е изключително необходимо и наложително в България да има хеликоптери за спасителна дейност, тъй като само това е начинът да успеем да осигурим безопасен и бърз транспорт на пострадал, особено в такива отдалечени местности и е много случаи това е животоспасяващо.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК