Проверяваме в сайта на ЦИК за злоупотреби с данни на местния вот

Крайният срок за регистрация на партиите и коалициите е 11 септември

02.09.2019 | 16:10 Редактор: Василена Василева

В ЦИК започна регистрацията за местните избори. И този път ГЕРБ се регистрираха като първа политическа формация за вота на 27 октомври. Малко след тях се регистрираха обединение "Демократична България" и ПП "Воля".

За да запазят мястото си управляващите, Младежката организация на ГЕРБ дежури денонощно пред сградата на ЦИК повече от седмица. Документите внесоха административният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов и членовете на ИК на ГЕРБ Димитър Николов и Живко Димитров. 

Още преди да стане ясна кандидатурата на Йорданка Фандъкова за кметския пост на София, съпартийците ѝ заявиха твърдо, че тя трябва да продължи да е градоначалникът на столицата. По-късно днес самата тя обяви, че ще се кандидатира за нов мандат.

Кандидатите на всички партии и коалиции трябва да са обявени до 27 септември. 

Претендентът за кметския стол в София на "Демократична България" също е ясен - в надпреварата влиза архитект Борислав Игнатов. След ГЕРБ и обединението се регистрира с 5400 подписа за местния вот. 

Председателят на "Воля" Веселин Марешки обяви още през юни, че влиза в битка за кметския пост в София. Негови представители също заявиха участие на партията за изборите в ЦИК тази сутрин. 

Крайният срок за регистрация на партиите и коалициите е 11 септември. Утре БСП ще решават на пленум деня на регистрацията си. ДПС предвиждат за това края на седмицата. 

А трите партии от "Обединени патриоти" все още нямат яснота къде ще излъчат кандитати и къде ще подкрепят чужди такива, но също се очаква да се регистрират до седмица. 

Вече освен в ГРАО, всеки избирател може да провери през страницата на ЦИК дали неговото име фигурира неправомерно в подкрепа на дадена партия или коалиция. 

Вижте още в репортажа на Гита Манолова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страница ни във Facebook ТУК