Глобяват НАП с 5,1 млн. лева заради теча на лични данни (обновена)

По закон санкцията можеше да бъде четири пъти по-висока

29.08.2019 | 11:02 Редактор: Ралица Братанова
Глобяват НАП с 5,1 млн. лева заради теча на лични данни (обновена)

5,1 млн. лева ще е глобата за Националната агенция по приходите заради теча на лични данни. Това съобщи председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов. По закон санкцията можеше да достигне до 20 млн. лв. 

 

Актът за установяване на административно нарушение, съставен срещу НАП от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД), е оспорен в законовия 3-дневен срок, съобщиха от приходното ведомство.

От съобщението на Агенцята става ясно, че наказателното постановление, с което комисията налага санкция в размер на 5,1 млн. лв., също ще бъде обжалвано пред съда.

"Главният мотив за оспорването на акта на КЗЛД е, че неоторизираният достъп, кражбата на данни и последващото им публично оповестяване са резултат от действия,  представляващи престъпление по смисъла на Наказателния кодекс на РБ, осъществени независимо и въпреки предприетите от НАП технически и организационни мерки за защита", обясняват от НАП.

Освен това, те обмислят и да съдят извършителите на хакерската атака срещу техните масиви с информация, като е възможно както присъединяването на агенцията в наказателното производство, така и воденето на гражданско дело.

"Така финансовата претенция в размер, покриващ наложената на приходната агенция имуществената санкция, ще бъде насочена към извършителите на престъпното посегателство", казват от Агенцията.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК