Банов се отказа от оставката на директора на Музикалното училище

Столина Добрева запазва поста си, Дарина Такова повече няма интерес към "Любомир Пипков"

26.08.2019 | 13:00 Редактор: Тодор Петров

Министърът на културата Боил Банов се отказа от исканата оставка на директора на Музикалното училище Столина Добрева. Скандалът се разрази, след като на оперната прима Дарина Такова беше отказано да участва в конкурс в училището. 

В края на юли Такова пристига в Националното музикално училище "Любомир Пипков", за да кандидатства за преподавател. Тогава обаче Добрева ѝ обяснява, че е обявен конкурс, който включва изпълнения на 5 произведения в съпровод на пиано. 

Това предизвиква бурни реакции в оперната певица, която обясни, че от 12 години не е на сцена заради трамви на гласните струни, но иска да предаде своя опит на учениците в Музикалното училище.

Министър Банов обяви случващото се за недопустимо и поиска оставката на директора на НМУ "Любомир Пипков". Тази сутрин родители и възпитаници на училището се събраха пред сградата на културното министерство. По-късно те бяха поканени на среща при Боил Банов.

"Още в първия ни разговор изразих позицията, че такъв човек би бил чест за нашето училище и бихме могли да потърсим други форми, под които тя може да бъде част от нашия живот като лектор. Г-жа Такова ме попита трябва ли да мине през всички етапи на процедурата, защото това не е само пеенето или свиренето. Обясних, че процедурата е такава за всички", обясни Столина Добрева.

Междувременно оперната певица Дарина Такова обяви, че повече няма интерес към Музикалното училище и отново излезе с Facebook статус, който гласи, че тя не е жертва, а имиджът ѝ не бил нарушен. Такова нямала лично отношение към Добрева, министър Банов пък ѝ се обадил да ѝ се извини лично. Тя се надява законът да бъде променен.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК