Министърът на земеделието предложи отпадане на ДДС за плодове и зеленчуци

Така ще се подкрепят секторите, в които продукцията се произвежда от малки стопани

21.08.2019 | 21:22 Редактор: Бойко Димитров

Без ДДС върху българските плодове, зеленчуци и мляко предлага земеделският министър Десислава Танева. Идеята е да се подкрепят секторите, в които продукцията се произвежда основно от малки стопани. 

Министерството на земеделието настоява плодовете, зеленчуците и суровото мляко, произведени в България, да се облагат с нулева ставка на ДДС. Това заявиха за Bulgaria ON AIR от пресцентъра на ведомството, като уточниха, че вътрешната търговия в еврообщността е освободена от облагане. 

Сред мотивите са и пълното изсветляване на пазара и укриване на доходи като така се ще увеличат приходите в бюджета. Вече е изпратено официално искане до Министерство на финансите. Водени са и предварителни разговори, за да се намери административно решение. 

Родните фермери отдавна настояват за премахване на налога. Мярката е нужна поради малкия обем на тяхната дейност - почти половината не са регистрирани по ДДС. Категорични са, че така продукцията им ще стане конкурентноспособна с вносните стоки. 

Мехмед е производител на зеленчуци от Хасково. Продава сам стоката си на столичен пазар. Пред репортера на Bulgaria ON AIR Гита Манолова той заяви, че би продавал повече при по-ниски цени. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК