Предлагат да има повече български плодове и зеленчуци по магазините

Агроминистерството се среща с представители на бранша и търговските вериги на 18 юли

11.07.2019 | 16:11 Редактор: Василена Василева
Предлагат да има повече български плодове и зеленчуци по магазините

Министерството на земеделието, храните и горите ще се срещне с представители на търговските вериги, за да обсъди увеличаването на дела на българските плодове и зеленчуци в магазините. Срещата ще се състои на 18 юли, става ясно от отговор на земеделския министър Десислава Танева на въпрос на депутата от БСП Спас Панчев за контрола на вноса на храни. Текстовете са публикувани на сайта на Народното събрание.

Ведомството, заедно с браншови организации от сектор плодове и зеленчуци, ще обсъжди с търговците по-гъвкави възможности за достъп и предлагане на българска сезонна продукция и популяризиране на продуктите.

На срещата ще се дискутират и възможностите за оптимизиране на логистичната и складова политика на веригите, за да не се концентрира тази дейност само на едно място в страната.

От отговора на Танева става ясно и че ще се прави анализ на сектора плодове и зеленчуци, на базата на който ще се изготви стратегия за износ. В нея ще се опишат експортните предимства на страната ни и ще се определят пазарните ниши, така че да се постигне устойчив ръст на изнесените количества и свежи, и преработени плодове и зеленчуци.

Предвижда се и въвеждане на механизъм за обратно начисляване на ДДС, така че да се освободят производителите от данъчната тежест при доставки на плодове и зеленчуци.

Предвижда се и увеличаване на броя на проверките по границите на България, за да не се допуска в страната внос на плодове и зеленчуци, които не отговарят на изискванията.

Скоро ще бъде обявена и обществена поръчка за изграждане на базата данни за регистрация и идентификация на търговците на плодове и зеленчуци.

През април производители на плодове и зеленчуци протестираха заради свръхрегулациите в сектора. Основните им искания бяха свързани с предприемането на мерки, които да подкрепят бизнеса, и да се прекрати ощетяването на производителите.

Снимка: Pixabay

Oще икономически новини четете в Investor.bg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК