Регистрираме около 200 взрива на газови бутилки годишно. Как да се предпазим?

Неизправност или неправилна употреба са основни версии за инцидента в Чукилите

09.08.2019 | 17:54 Редактор: Ралица Братанова

Неизправност в газовата бутилка или неправилна употреба са основни версии за инцидента в габровското село Чукилите. Четирима души са в болница с тежкия изгаряни, след като в къща избухна бутилка с пропан бутан .

Препълването, неправилното боравене или монтаж са най-честите причини за инциденти с газови бутилки. Годишно се регистрират около 200 взрива у нас. Някои от тях са с жертви или тежки наранявания.

За превенция на инцидентите от Агенцията по метрологичен и технически контрол съветват да не зареждаме бутилките на различни от сертифицирани пунктове обекти.

По непотвърдена информация при последния случай с избухнала бутилка в габровско, тя е била туристическа. Предназначена е за употреба на открито, а е използвана в лятната кухня. Купена е от битака в Севлиево. Такива бутилки не подлежат на контрол. 

Специалистите препоръчват да проверяваме превантивно дали има изтичане на газ от бутилки с по-дълга експлоатация, особено ако усетим миризма. 

Експертите съветват още да пазим бутилките от удар. Да не са в близост до топлинни източници и да не ги складирате в непроветриви помещения. Спазването на тези елементарни правила ще осигури безопасността ви.

Вижте още в репортажа на Гита Манолова!

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК