Орлин Алексиев за здравните заведения в София и тяхната поддръжка от СОПФ към 2019

Кой осигурява финансирането на лечебните заведения?

01.08.2019 | 21:19 Редактор: Тодор Петров
Орлин Алексиев за здравните заведения в София и тяхната поддръжка от СОПФ към 2019

Когато ни се наложи да посетим здравно заведение, всеки от нас държи да получи качествено лечение в приемлива и чиста среда, а изследванията и манипулациите да бъдат извършени с модерна и надеждна апаратура, коментира председателят на Съвета за управление на Специализирания общински приватизационен фонд (СОПФ) Орлин Алексиев. 

Малко от нас обаче знаят как откъде идва финансирането на болниците, ДКЦ-тата и другите лечебни заведения. 

По данни на председателя на Съвета за управлението на Специализирания общински приватизационен фонд Орлин Алексиев, на територията на град София функционират 4 общински многопрофилни болници за активно лечение, 2 специализирани акушеро-гинекологични болници за активно лечение, 4 болници за долекуване, рехабилитация и продължително лечение и 4 диспансера. Основен източник на финансиране на болниците са: договорите с НЗОК - по клинични пътеки и договорите със СО - за лечебни дейности. Диспансерите се финансират от Столичната община чрез договор за субсидия по стандарти, определени от Министерство на здравеопазването.

В стойността на клиничните пътеки не са предвидени средства за капиталови разходи и текущи ремонти. В Националните рамкови договори се залагат изисквания за работа по клинични пътеки – минимум медицинско оборудване за осъществяване на лечебната дейност. Предвид изискванията за санитарно-хигиенно състояние на помещенията, е задължително да бъдат заделяни средства за основни ремонти и доставка на медицинска техника и оборудване, съгласно утвърдените от Министерството на здравеопазването критерии и показатели. Същевременно за работещите в София лечебни заведения с държавно и частно участие е необходимо добро оборудване за постигане на адекватно и съвременно лечение.

Благодарение на средствата от Специализирания общински приватизационен фонд (СОПФ) Столичната община подпомага финансово обектите на градското здравеопазване. 
СОПФ е агенция, основана през 1994 година, която усвоява и разпределя средствата, постъпили от приватизация на общинско имущество. Фондът се управлява от Съвет за управление, който се състои от 14 души – 9 общински съветници, четирима заместник-кмета, определени със заповед на кмета на Столична община и главният изпълнителен директор на Столичната общинска агенция за приватизация. Председател на Съвета за управлението на СОПФ е общинският съветник Орлин Алексиев.

Той уточни, че 8,9 млн. лева са отделени от средствата на Фонда за финансиране на обектите от системата на столичното здравеопазване. От тези средства с близо 1,2 млн. лева е закупена апаратура, друго медицинско оборудване за 5,8 млн. лв., както и са дадени 1,86 млн. лева за строително монтажни работи, допълни още Орлин Алексиев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК