Интеграцията на ромите: Изхарчени над 800 милиона лева, а ефектът е нулев

Вицепремиерът Красимир Каракачанов представи нова концепция за интеграция

25.07.2019 | 19:40 Редактор: Ивайло Николов

Над 800 млн. лева са похарчени за интеграция на ромите у нас през последните 10 години, а ефектът е нула. Това обяви вицепремиерът Красимир Каракачанов на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси.

Той представи нова концепция за интеграция на ромския етнос. Според него обаче въпреки огромните ресурси, ефектът от програмите е нулев.

Каракачанов заяви още, че досегашната интеграционна философия е сбъркана, защото било видимо, че мерките през НПО, медии и институции не са довели до реална интеграция на това население и през образованието то да стане равноправно на пазара на труда.

Той подчерта, че е нужно законът да бъде еднакъв за всички и изтъкна, че реалната интеграция означава тези хора да приемат положението, че в България има закони, Конституция и права на други граждани, както и че човешкият живот е ценност.

По думите на Каракачанов досегашната философия е целяла да ни накара да свикнем с това, което се случва, но реално ако нещата продължават, както са сега, неизбежно ще се стигне до ескалиране на етническото напрежение.

Вицепремиерът Томислав Дончев пък призна, че публично финансиране за мерки, които имат етнически профил, няма.

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК