"Активни потребители": Част от сладоледите, които купуваме от улицата, съдържат бактерии

От 11 изследвани, 4 не могат да се консумират

19.07.2019 | 18:52 Редактор: Ралица Братанова

От 11 изследвани сладоледа, които се продават по софийските улици, 4 от тях не са годни за консумация. Това показва проучване, направено от Асоциацията "Активни потребители”.

В разгара на лятото неправителствената организация решава да провери какви са качествата на сладоледа, който се продава на открито в центъра на София, условията, при които се съхранява, и хигиената. За целта таен клиент купува от леденото изкушение. По-най бърз начин пробата била поставена в стерилен контейнер и пратена в лабораторията за анализ на храните.

В изследването са включени 11 продукта. При 8 (73%) от тях се откриват колиформи. При 4 (36%) се установяват и E. сoli. Сладоледите, замърсени с E. Сoli, съдържат и колиформи. Резултатите показват, че поне 4 от анализираните 11 проби не са годни за консумация, констатират от Асоциацията.

"Това е изключително висок дял на бактериологично замърсяване. Основен източник на замърсяването без съмнение са мръсните прибори и оборудване, използвани в търговските обекти. Вероятно това допълнително се задълбочава от лошата лична хигиена на персонала. Възможно е при някои търговски марки сладолед замърсяването да става още при производството", коментират от Асоциацията.

Според тях резултатите ясно показват, че хигиената на павилионите за продажба на сладолед не е приоритет. Носенето на ръкавици е елементарна мярка, но дори и тя се спазва в по-малко от 1/3 от търговските обекти.

Персоналът не държи прибора за разсипване на сладолед в хладилната витрина, където му е мястото. Най-масово този прибор е накиснат в купа с вода при околна температура на въздуха от 30 градуса, а понякога и повече. При тези условия и изобилието от хранителни вещества (осигурени от остатъците на сладоледа в купата с вода) съдът с прибора за разсипване за броени минути се превръща в инкубатор за бактерии.

От него микроорганизмите се прехвърлят обратно върху всички видове сладолед, както и в купичките на клиентите. Наличието само на един прибор за разсипване означава, че бактериите много бързо могат да заразят всички видове сладолед

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК