"Активни потребители": Всяка трета вафла у нас е канцерогенна

В съдържанието им се открива съединението акриламид

12.03.2019 | 19:55 Редактор: Ралица Братанова

Според данни на асоциацията "Активни потребители", всяка трета вафла у нас е канцерогенна. В съдържанието им се открива съединението акриламид.

Акриламидът е вещество, което се получава след термичната обработка на храните, или по- точно при загряване над 121 градуса. Съдържа се в повечето пържени и печени храни, направени картофи и зърнени продукти. 

От проучването на "Активни потребители" става ясно, че 13% от тестваните бебешки храни са показали отклонения над допустимата граница, при картофените чипсове – 7.7 %, а при бисквитите за кърмачета и малки деца – 6.3%. 

Специалистите препоръчват всеки ден в менюто си да имаме сурови зелнчуци и ядки, като тези марули. Елисавета не купува на близките си вафли и чипсове. Разказва ни, че предпочита прясната храна. 

През последните години популярност набират зеленчуковите чипсове, но според изследванията те съдържат дори 3 пъти повече акриламид.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК