Тестват готовността за работа на повишена мощност на петия блок на АЕЦ "Козлодуй"

Програмата за изпитанията е съгласувана с Агенцията за ядрено регулиране

13.07.2019 | 12:15 Редактор: Ралица Братанова
Тестват готовността за работа на повишена мощност на петия блок на АЕЦ

Tест на готовността за работа на повишена мощност до 104 процента на пети блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде извършен днес и утре, съобщиха от пресцентъра на централата.


По време на плановия годишен ремонт на енергоблока тази година са завършени успешно последните модернизации от проекта за повишаване на мощността на пети блок.

Предстоящите тестове целят да се потвърди готовността на системите и съоръженията за работа в условията на повишена мощност в различни експлоатационни режими, допълват в съобщението.

Програмата за изпитанията е съгласувана с главния конструктор ОКБ "Хидропрес" и с Агенцията за ядрено регулиране, а товаровият график за дните на провеждането е предоставен на Електроенергийния системен оператор.

Изпълнението е предвидено за почивните дни в края на седмицата с оглед намаленото търсене на електроенергия в този период, уточняват от пресцентъра.

По време на изпитанията е планирано мощността на блока последователно да бъде понижена до 60 на сто и до 40 на сто. На 14 юли /неделя/ турбогенераторът ще бъде изключен за няколко часа, след което в рамките на същия ден ще бъде включен и ще започне повишаване на мощността в съответствие с графика.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК