Без големи изненади в резултатите от евровота, твърдят специалисти

Социологът Мира Радева и политологът Петър Чолаков коментираха победата на ГЕРБ на евровота

26.05.2019 | 21:15 Редактор: Зорница Костадинова
Без големи изненади в резултатите от евровота, твърдят специалисти

Станаха ясни прогнозните резултати на изборите за Европейски парламент. Те показват 30,5% гласували за ГЕРБ, 25,4% за БСП и 12,8% за ДПС. Четвърта политическа сила е ВМРО с 8%, а на пето място се нарежда "Демократична България" с 6,5%.

Очаквани ли са резултатите и има ли изненади? Темата в извънредното изборно студио на "Гласът за Европа" коментираха социологът Мира Радева и политологът Петър Чолаков.

"Не бих казала, че има големи изненади, защото беше прогнозирано добре от колегите ми предимството на ГЕРБ. Не може да се каже, че става дума за много голяма разлика. Сгрешиха онези колеги, които прогнозираха преимущесто за БСП", посочи Радева.

Тя допълни, че изненадващо е едното място в Европейския парламент за "Демократична България", защото напоследък десницата е изглеждала "в реанимация".

"Доста голяма е разликата между ГЕРБ и БСП. Те имат възможност да вземат 7 евродепутата, което означава, че не само няма да се представят по-зле, а ще се представят по-добре от предните евроизбори. При всички корупционни скандали партията не беше наказана. Тя даже възкръсна", смята Чолаков.

Според него на ГЕРБ е помогнала не толкова вербалната комуникация, колкото показването на кухнята на политическия процес. По думите му ГЕРБ постига своя максимум.

"Според резултатите няма крайни националисти, които искат да извадят България от ЕС", заяви Радева.

"Иванчева натри носа на НФСБ и Атака", пък отбеляза Чолаков.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК