Избирателната активност в ЕС е по-висока в сравнение с предишните евроизбори

Очаква се срив на социалистите и Европейската народна партия

26.05.2019 | 20:10 Редактор: Ралица Братанова
Избирателната активност в ЕС е по-висока в сравнение с предишните евроизбори

За първи път от дълги години беше преборен спадът на избирателната активност в Европейския съюз. Много хора се мобилизираха и отидоха до урните. 

Във Франция малко над 24% от гласовете събира Националният сбор пред 22% за партията на Еманюел Макрон "Република, напред", която ще се присъедини към Алианса на либералите и демократите в Европа.

Френският президент отказваше да обяви предварително дали ще участва във вече съществуващата центристка група или ще се опита да формира своя, на която да бъде лидер. Все пак той ще играе водеща роля в преговорите за следващия ЕП.

В Германия първа политическа сила остава партията Християндемократически съюз на Ангела Меркел. Тя води с 28% от гласовете.

На второ място са "Зелените" с 22%. Данните сочат, че това се дължи на гласа на младите избиратели. Над 31% от хората под 30 години са гласували за тях.

За първи път социалдемократите изостават на трето място на геополитическата сцена. Крайната десница събира 10% от вота в Германия и заема четвърта позиця.

Австрийската народна партия води в изборите в Австрия и в следващия европарламент ще вкара двама нови депутати. Заради скандала, с който падна правителството преди дни, бившият ѝ коалиционен партньор Австрийската партия на свободата, губи позиции и ще има с един депутат по-малко.

Общата картина на прогнозни резултати е срив на социалистите и Европейската народна партия. Всяка от двете сили ще има с близо 50 депутати по-малко, докато броят на крайно десните партии ще се увеличи. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК